Proiectul ”Musical on Stage” a fost desemnat câștigător în cadrul sesiunii I/2020 organizată de AFCN ( Administrația Fondului Cultural National – https://www.afcn.ro ) la secțiunea proiecte multi-anuale și a fost implementat de către Asociația Centrul Român pentru Educație Artistică și Socială – CREAS.
În cadrul proiectului a fost realizată în premieră națională producția musicalului american „Next to Normal” în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Montarea pe o scenă din România a musicalului „Next to Normal” a reprezentat atât un demers cultural cu scopul de a populariza genul musical în rândul publicului spectator, dar și un demers social prin realizarea unei campanii de conștientizare asupra depresiei și a impactului acesteia asupra societății.
Prin parteneriatul cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, proiectul “Musical on Stage” și-a propus să atingă și o latură educativă prin organizarea unui workshop de Tehnici de Interpretare Vocală specifice genului Musical dedicat studenților la secția Arta Actorului din cadrul UNATC.
Spectacolul ”Next to Normal”, este un musical american pe versuri de Brian Yorkey și muzica de Tom Kitt ce a avut premiera pe Broadway în 2008. Spectacolul explorează viața unei femei, soție și mamă a doi copii care se luptă de 17 ani cu depresia bipolară, precum și implicațiile pe care boala acesteia le are asupra membrilor familiei. Ceea ce în prima scenă din spectacol ni se prezintă a fi o familie normală cu doi copii adolescenți, se adeverește a nu fi deloc adevărat. Fețele depresiei bipolare sunt multiple iar manifestările bolii încep să se facă văzute treptat. Astfel aflăm că fiul de 18 ani care apare în prima scenă, trăiește de fapt doar în imaginația mamei, acesta murind la vârsta de doar 9 luni. Femeia care nu a acceptat moartea primului ei copil s-a afundat în depresie și si-a creat propria lume perfectă în care fiul ei trăiește.
Spectacolul reprezintă o extraordinară invitație la meditație asupra felului în care societatea înțelege persoanele cu tulburări psihice, înțelege cum să reacționeze și cum să îi ajute pe cei aflați în suferință, să se simtă mai puțin stigmatizați.
Asociația Equilibrium, partener în proiect, a avut rolul de a dezvolta un program de terapie de tip Suport de Grup pentru a veni în completarea campaniei de sensibilizare realizate în cadrul proiectului.