Musical on stage

Proiectul implică producția spectacolului de teatru muzical intitulat „Next to Normal”, realizat în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” precum și organizarea unui workshop de Tehnici de Musical în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” București. Workshop-ul va fi susținut de un expert american cu vastă experiență în domeniul teatrului muzical. Prin punerea în scenă a spectacolului „Next to Normal” se dorește totodată realizarea unei campanii de conștientizare asupra depresiei și a impactului acesteia asupra societății, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați de tulburari psiho-emotionale, iar începând cu anul 2020 va deveni principala cauză de dizabilitate la nivel global.

Spectacolul ”Next to Normal”, este un musical american pe versuri de Brian Yorkey și muzica de Tom Kitt ce a avut premiera pe Broadway în 2008. Spectacolul explorează viața unei femei, soție și mamă a doi copii care se luptă de 17 ani cu depresia bipolară, precum și implicațiile pe care boala acesteia le are asupra membrilor familiei. Ceea ce în primul moment muzical din spectacol ni se prezintă a fi o familie normală cu doi copii adolescenți, se adeverește a nu fi deloc adevărat. Fețele depresiei bipolare sunt multiple iar manifestările bolii încep să se facă văzute treptat. Astfel aflăm că fiul de 18 ani care apare în prima scenă, trăiește de fapt doar în imaginația mamei, acesta murind la vârsta de doar 9 luni. Femeia care nu a acceptat moartea primului ei copil s-a afundat în depresie și si-a creat propria lume perfectă în care fiul ei trăiește.

Spectacolul reprezintă o extraordinară invitație la meditație asupra felului în care societatea înțelege persoanele cu tulburări psihice, înțelege cum să reacționeze și cum să îi ajute pe cei aflați în suferință, să se simtă mai puțin stigmatizați. Asociația Equilibrium, partener în proiect, va dezvolta un program de terapie de tip Suport de Grup, pentru a veni în completarea campaniei de sensibilizare realizate de proiect.

Campania de conștientizare și sensibilizare „Next toYou”

Prin campania de conștientizare și sensibilizare „Next to You”, spectacolul lansează o invitație de a medita asupra felului în care societatea și familia relaționează cu persoanecare suferă de tulburări psiho-emoționale. Considerate afecțiunea secolului XXI, cazurile de depresie sunt tot mai răspândite și întâlnite inclusiv la pre-adolescenți. Spectacolul „Next to Normal – (A)normal” abordează cu sensibilitate această problemă și pătrunde în spațiul intim al unor personaje care se confruntă cu ea. În parteneriat cu Asociația ESTUAR și EQUILIBRUM.