Teatru pentru școală

”Teatru pentru Școală” este un proiect cultural, care se adresează deopotrivă elevilor și cadrelor didactice și care va fi implementat în perioada februarie – noiembrie 2020 de către Asociația CREAS în parteneriat cu Teach for Romania. Proiectul vizează combaterea abandonului școlar si reducerea analfabetismului funcțional cu ajutorul educației prin  teatru și se adresează elevilor din școli situate în mediul rural, zone total defavorizate din punct de vedere al accesului la evenimente culturale dedicate copiilor și tinerilor. În comunitățile rurale din Romania dar și în multe localități din mediul urban accesul copiilor la cultură prin participarea la spectacole de teatru pentru copii este foarte scăzut. Prin realizarea în cadrul proiectului a unui spectacol realizat cu profesioniști si gândit astfel încât să poată fi ușor de transportat și de montat în spații neconvenționale se poate veni in întâmpinarea acestei probleme a lipsei accesului la cultură al copiilor din localităţile vizate in cadrul proiectului.

Potrivit unui studiu UNICEF România, în 2009, 8% (peste 65.000) din numărul copiilor de 7-10 ani nu frecventau şcoala primară, în timp ce peste 5% (peste 50.000) din totalul copiilor de 11-14 ani nu mergeau la gimnaziu, conform INS şi UIS.
În același timp, România ocupă primul loc in clasamentul analfabetismului funcțional pe plan european, cu un coeficient de 42% din numărul elevilor, conform unui studiu realizat în 2016. Experții UNICEF susțin că prin implicarea elevilor în activități extrașcolare precum: programe artistice sau activități culturale, se poate crește probabilitatea de atașament faţă de şcoală, reducând astfel rata abandonului școlar.